Parkolás

Szeged városában a fizető parkolóhelyeket előre váltott jogosultsággal lehet igénybe venni. A fizető parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (Mars téren, a Boross J., a Pulz, a Csemegi, a Pozsonyi, és a Cserzy M. utcákban) 8:00 órától 12:00 óráig terjed. A városban négy zóna található (zöld, sárga, kék, lila), melynek színét a Parkoló zónát jelző KRESZ tábla kiegészítő táblája jelzi. Parkolási jogosultságát megválthatja az övezetben található – zóna színét is jelző – parkolóautomatából váltott parkolójeggyel vagy mobiltelefonon keresztül. Mobiltelefonon történő vásárlásnál meg kell adni az adott zónához tartozó zónakódot. A négy színhez 6 zónakód tartozik, így parkolás indítás előtt minden esetben győződjön meg róla, hogy a megfelelő zónakóddal szeretné-e indítani parkolását.
A parkolójegy érvényessége attól függ, melyik zónában parkol. A zónánkénti érvényességi idő a parkolótáblákon, valamint az automatákon is fel van tüntetve. A minimális parkolási idő 15 perc, a maximális parkolási idő a zöld zónában 4 óra, míg a sárga, kék és lila zónában 6 óra parkolójeggyel történő vásárlás esetén (kivéve napijegy esetén), azonban mobiltelefonos parkolás esetén a maximális parkolási idő ezekben a zónákban is 4 óra.

A parkolóautomata által adott jegyet a  gépjármű műszerfalán teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki!

Parkolási jogosultságok: Amennyiben a gépjármű vezetője parkolójegy, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kihelyezett jeggyel, bérlettel, mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni. A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, az ellenőreink fizetési felszólítást helyeznek ki. A képfelvételeket az üzemeltető parkolási rendszerében tárolja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

Zóna térkép: https://szepark.hu/zona-terkep-2

Parkolási jegy vásárolható:

1. Parkolóautomatán keresztül

Parkolási jogosultságot néhány egyszerű lépésben az automata érintőkijelzőjének segítségével lehet megváltani.

– Készpénzben:
Csak pénzérmékkel tud fizetni (HUF: 5; 10; 20; 50; 100; 200, EUR: 50 eurócent; 1; 2).

– Bankkártyával:
A parkolóautomatáknál bankkártyával csak egy érintés a fizetés, így minden, Magyarországon használható „contactless” bankkártyával tud gyorsan és egyszerűen szelvényt vásárolni.

A “Zöld zónás” parkolóautomata működése.

A “Sárga zónás” parkolóautomata működése.

A “Kék zónás” parkolóautomata működése.

A “Lila zónás” parkolóautomata működése.

A parkolóautomaták által kiállított nyugtákról a kiadást követő hónap 10. napjáig igényelhető számla.

– Start-Stop Bankkártyás funkcióval
Elérhetőségéről és működéséről részletes információ ide kattintva található.

Számlaigényeiket az alábbiak szerint nyújthatják be:

– Eredeti nyugta megküldése postai úton vagy személyesen a Társaság Ügyfélszolgálati Iroda címére (6720 Szeged, Zrínyi u. 4-8.). Ebben az esetben a benyújtást követő 8 munkanapon belül papír alapon, postai úton küldjük meg a számlákat.
– Nyugták elektronikus megküldése esetén szamlaigeny@szkt.hu email címre, elektronikus számla kerül kiállításra és megküldésre az ügyfél részére a számlaigény beérkezését követő 8 munkanapon belül.

 

2. Parkolóbérlettel

Szegeden 2017. január 1.-től a parkolóbérletek virtuális formában léteznek, így ennek ellenőrzéséhez nem szükséges kihelyezni a szélvédőre semmit, kollégáink a rendszám alapján tudják ellenőrizni a jogosultságot. Kivétel ez alól a felmutatóra szóló parkolóbérlet. Ennek használatakor, kérjük bérletét a gépjármű szélvédőjén teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki!

A parkolási rendszer működését a Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati rendelet szabályozza.

Parkolóbérlet vásárlását online is intézheti, ide kattintva.

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2022. (VII.5.) önkormányzati rendelete a Szeged városban működő fizető parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól (2024. 01. 01-től hatályos)
(forrás: Nemzeti Jogszabálytár / Önkormányzati rendeletek)
Hatályos: 2024. 01. 01 –

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2022. (VII.5.) önkormányzati rendelete a Szeged városban működő fizető parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól (2024. augusztus. 01-től hatályos)
(forrás: Nemzeti Jogszabálytár / Önkormányzati rendeletek)
Hatályos: 2024. 08. 01 –

 

3. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki! A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Kérjük fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára!

A 12. § (1) Parkolási jogosultság a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatásával nem igazolható.

 

4. Virtuális szelvénnyel

Parkolószelvény SMS-ben, telefonhívással vagy mobil applikáció segítségével történő megvásárlásával. Virtuális szelvény vásárlása esetén a szelvény árán felül, az egyes mobilszolgáltatók szolgáltatási díjat számítanak fel.
Mobilparkolást a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül SMS-ben, mobilapplikáción vagy telefonhívással lehet vásárolni. A mobilfizetés formáiról és a szerződött viszonteladókról ide kattintva kaphat bővebb tájékoztatást.

Amennyiben Ön a Telekom ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

Amennyiben Ön a Yettel ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

Amennyiben Ön a Vodafone ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobilapplikációját ide kattintva tudja letölteni.

Az egyes zónákhoz egyedi telefonszámok tartoznak, melyekről a parkolózónát jelző táblák mellett, illetve a parkolóautomatákon tájékozódhat.

Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni.
A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg.
Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, fizetési felszólítás kerül kihelyezésre.
A képfelvételeket az üzemeltető parkolási rendszerében tárolja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

Egyéb jármű parkolás

– Autóbusz (pl. turistabuszok):

Díjköteles parkoló:
Fizetőövezeten belüli, sárgazónás buszparkoló: Szeged, Jósika u. 23.
2020. augusztus 1-től az autóbuszok a Felső Tisza-parton, méter korláttal meghatározott táblával jelölt területen parkolhatnak. (Huszár Mátyás rakpart – Zárda utca közötti szakasz a Tisza folyó felőli oldal)

– Vontatmány:

Ha a gépjármű bármilyen forgalmi rendszámmal rendelkező vontatmánnyal parkol (utánfutó, lakókocsi stb), akkor a vontatmánynak is kell parkolójegyet érvényesíteni.

Ügyfélszolgálat:

6720 Szeged, Zrínyi u. 4-8.
Tel.: +36-62/540-060, 487-421
E:mail: kapcsolat@szkt.hu
Ügyfélfogadás: Hétfő – Péntek 7.45 – 17.00

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail