Parkolás

Szeged városában a fizető parkolás időtartama munkanapokon 8:00 órától 18:00 óráig, valamint szombaton (Mars téren, a Boross J., a Pulz, a Csemegi, a Pozsonyi, és a Cserzy M. utcákban) 8:00 órától 12:00 óráig terjed. A városban két zóna található (zöld, sárga), melynek színét a Parkoló zónát jelző KRESZ tábla kiegészítő táblája jelzi. A két színhez 4 zónakód tartozik, így parkolás indítás előtt minden esetben győződjön meg róla, hogy a megfelelő zónakóddal szeretné-e indítani parkolását. A minimális parkolási idő 15 perc, a maximális parkolási idő a zöld zónában 4 óra, míg a sárga zónában 6 óra. (kivéve napijegy esetén). Parkolási jogosultságok: Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kiérvényesített, kihelyezett jeggyel, bérlettel, mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni. A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, az ellenőreink fizetési felszólítást helyeznek ki. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

 

Zóna térkép: http://szepark.hu/parkolasi-rendszer/zona-terkep

 

1. Parkolóautomatán keresztül:

Parkolási jogosultságot néhány egyszerű lépésben az automata érintőkijelzőjének segítségével lehet megváltani.

Készpénzben

Csak pénzérmékkel tud fizetni (HUF: 5; 10; 20; 50; 100; 200, EUR: 50 eurócent; 1; 2).

Bankkártyával

A parkolóautomatáknál bankkártyával csak egy érintés a fizetés, így minden, Magyarországon használható „contactless” bankkártyával tud gyorsan és egyszerűen szelvényt vásárolni.

A “Zöld zónás” parkolóautomata működése: http://szepark.hu/a-zold-zonas-parkoloautomata-mukodese

A “Sárga zónás” parkolóautomata működése: http://szepark.hu/a-sarga-zonas-parkoloautomata-mukodese

A parkolóautomaták által kiállított nyugtákról a kiadást követő hónap 10. napjáig igényelhető számla.

Start-Stop Bankkártyás funkcióval

Elérhetőségéről és működéséről részletes információ az alábbi linkre kattintva található: http://szepark.hu/start-stop-bankkartyaval-funkcio-hasznalata

Számlaigényeiket az alábbiak szerint nyújthatják be:

Eredeti nyugta megküldése postai úton vagy személyesen a Társaság Ügyfélszolgálati Iroda címére (6720 Szeged, Deák F. u. 31). Ebben az esetben a benyújtást követő 8 munkanapon belül papír alapon, postai úton küldik meg a számlákat.

Nyugták elektronikus megküldése esetén szamlaigeny@szkt.hu email címre, elektronikus számla kerül kiállításra és megküldésre az ügyfél részére a számlaigény beérkezését követő 8 munkanapon belül.

 

logo

2. Parkolóbérlettel

Szegeden 2017. január 1.-től a parkolóbérletek virtuális formában léteznek, így ennek ellenőrzéséhez nem szükséges kihelyezni a szélvédőre semmit, a Szegedi Közlekedési Kft.munkatársai a rendszám alapján tudják ellenőrizni a jogosultságot. Kivétel ez alól a felmutatóra szóló parkolóbérlet. Ennek használatakor bérletét a gépjármű szélvédőjén teljes terjedelmében, jól látható és ellenőrizhető módon helyezze ki.

A parkolási rendszer működését a Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati rendelet 7. és 8. pontja szabályozza. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 23/2016 (IX.27.) önkormányzati rendelete a fizető parkolási rendszerről egységes szerkezetben:
http://szepark.hu/wp-content/uploads/2020/08/13_23_2016_fizeto_parkolas_egyseges_2020_08_01.pdf

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 5/2020. (II.25.) önkormányzati rendelete a Szeged városban működő fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 23/2016. (IX. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról:

http://szepark.hu/wp-content/uploads/2020/04/2020_05_rendelet.pdf

Parkolóbérlet vásárlását online is intézheti, ide kattintva:
https://e-berlet.szkt.hu/site/login

 

logo

3. Mozgáskorlátozott igazolvánnyal

A mozgáskorlátozott igazolványt a gépjárműben teljes terjedelmében, jól látható és ellenőrizhető módon kell kihelyezni. A kihelyezés módja a mozgáskorlátozott igazolványon olvasható. Fordítson kellő figyelmet a mozgáskorlátozott igazolvány érvényességi idejére, valamint a kihelyezés módjára.

A 23/2016. (IX.27.) sz. önkormányzati rendelet 14. §. (1) bekezdése alapján a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványának utólagos bemutatására nincs lehetőség.

 

logo

4. Virtuális szelvénnyel

Parkolószelvény SMS-ben, telefonhívással vagy mobil applikáció segítségével történő megvásárlásával. Virtuális szelvény vásárlása esetén a szelvény árán felül, az egyes  mobilszolgáltatók  szolgáltatási díjat számítanak fel. Mobilparkolást a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül SMS-ben, mobilapplikáción vagy telefonhívással lehet vásárolni. A mobilfizetés formáiról és a szerződött viszonteladókról ide kattintva kaphat bővebb tájékoztatást: https://nmzrt.hu/elerhetoseg/partnerek-2/viszonteladok.html

Amennyiben Ön a Telekom ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni: https://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/kapcsolodo-szolgaltatasok/mobilvasarlas/mobilparkolas

Amennyiben Ön a Telenor ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni: https://www.telenor.hu/szolgaltatas/mobilvasarlas/mobilparkolas

Amennyiben Ön a Vodafone ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni: https://www.vodafone.hu/szolgaltatasok/mobilvasarlas/mobilparkolas

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobilapplikációját ide kattintva tudja letölteni: https://www.vodafone.hu/szolgaltatasok/mobilvasarlas/mobilparkolas

Az egyes zónákhoz egyedi telefonszámok tartoznak, melyekről a parkolózónát jelző táblák mellett, illetve a parkolóautomatákon tájékozódhat.

Amennyiben a gépjármű vezetője parkolószelvény, bérlet vagy mozgáskorlátozott igazolvány nélkül, illetve nem megfelelő módon kihelyezett szelvénnyel, bérlettel mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkol, szabálytalanságot követ el és pótdíjat köteles fizetni. A szabálytalan parkolást az üzemeltető ellenőrei állapítják meg. Az ellenőrzésekről minden esetben képfelvétel készül, és amennyiben a gépjármű nem rendelkezik parkolási jogosultsággal, fizetési felszólítás kerül kihelyezésre. A képfelvételeket az üzemeltető archiválja, jogvitás esetekben bizonyítékként felhasználja.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail