A sonkán és tojáson kívül természetesen nem hiányozhat a húsvéti asztalról a kalács sem, amelyet nem feltétlenül kell a pékségből beszerezni, otthon is viszonylag könnyen elkészíthetjük. Kellemes kikapcsolódás lehet, süthetjük a párunkkal, vagy a gyerekeinkkel is. Mutatunk egy igazán ízletes receptet.
Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt
– 1 mokkáskanál só
– 60 g cukor
– 1 tojás
– 1 tojás sárgája
– 2 dl 30%-os habtejszín
– 1 dl zsíros tej
– 2 dkg friss élesztő
Tetejére:
-1 tojás
A sütés menete:
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szobahőmérsékletű hozzávalókat.
Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tejet. Végül rámorzsoljuk a friss élesztőt.
A tésztát dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, kitesszük a deszkára, és erőteljes mozdulatokkal tovább dagasztjuk. Kb. 10–15 perc alatt szép sima, rugalmas, fényes felületű tésztát készítünk. Akkor jó, ha nem ragad a munkalaphoz és a kezünkhöz sem.
A bedagasztott tésztát tálba tesszük, és 30–35 percig kelni hagyjuk, szobahőmérsékleten.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk, és annyi egyforma darabba vágjuk, ahányas fonással fonni szeretnénk.
A darabokat egyesével gömbölyítjük, majd letakarva további 10–15 percig pihentetjük.
Ezután a gombócokat megsodorjuk, finoman meghintjük liszttel, és megfonjuk.
A megformázott kalácsot azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással, és 30–40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt kalácsot megint lekenjük tojással, és a forró sütőbe toljuk. A hőfokot 10 perc után mérsékeljük 180 fokra, és a kalácsot összesen 35–40 perc alatt szép pirosra sütjük, majd rácson kihűtjük.
Jó étvágyat hozzá!
A recept forrása:
https://www.limarapeksege.com/2014/04/husveti-kalacs.html?fbclid=IwAR3irPi6fEBrmn9fFdtcKY37W9xq0fka_9VrLUU6SzRDXyeKpA4LT0Dthyo