Mórahalom

Ami Mórahalom…

Vendég a háznál, öröm a háznál – így tartja a mondás. Mi, mórahalmiak is vendégszerető emberek vagyunk.

Van mire büszkének lennünk, van miért vendéget várnunk.

Ha megkérdeznek egy helyi embert, hogy mit mutatna meg szívesen a vendégnek, akkor a Szent Erzsébet Gyógyfürdőt, a Rózsa rétest, a bivalyokat Nagyszéksóson, az Ezer Év Parkját és a Lovasközpontot biztosan.

Engedd meg kedves Vendég, hogy bemutassuk Neked azt, ami számunkra oly fontos, amire mi büszkék vagyunk!

Ami egészség…Mártózzon meg az egészségben

A város központjában található Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő egy ékszerdoboza a településnek.

Minden megtalálható, amire szüksége lehet a vendégnek: csúszdák, szaunák, télen 17, nyáron 21 medence szolgálja a kikapcsolódást és a pihenést.

A Gyógyvizeink (Árpád, Erzsébet, Szent László és Mátyás gyógyvíz) fürdőkúra estén nőgyógyászati megbetegedések, kopásos és gyulladásos ízületi betegségek, gerincbetegségek, valamint izomreuma kezelésére javasoltak.

Gyógyászat

Ha az úszás, szaunázás után még szeretnéd kényeztetni Magad, a Móra-Vitál Gyógyászati recepcióján – a fürdőgyógyászat mellett – kollégáink széleskörű wellness és fittnes szolgáltatásokat kínálnak számodra.

Ami séta…északi irányban

Egy pillanatra pihenj meg a központi park árnyas fái alatt!

Itt a város történelmi sorsfordulóinknak állít emléket szobrokkal és emlékművekkel, melyek sora a Millenniumi sétányon a Zákányszéki út felé haladva szegélyezik utadat.

A Zákányszéki úton található a mórahalmi Rétesház, ahol a mórahalmi Rózsa rétes hajszálvékony rétegekből álló tésztáját megkóstolva, bizton állíthatjuk, hogy a rétes a sütemények királynője!

Ami kikapcsolódás…Sport

A Rétesházból visszafelé az iskola épülete mellett elkanyarodhatsz a Szent János térség irányába a Táncsics Mihály utcán.

A Móradomb körúton haladva sportlétesítmények sora várja a sport szerelmeseit: a strandlabdarúgó pálya és sportuszoda.

..és ne felejtsük el a városközponttól kb 500 m-re, a Rákóczi téren található tenisz és grundpályát vagy a Röszkei úton lévő deszkás és streetball pályát sem!

Ezer Év Parkja – Mórahalom

A Móradomb körúton található szabadtéri kiállítóhely kéthektáros területén a történelmi Magyarország építészeti szimbólumait, történeti emlékeit mutatja be 1:25-ös méretarányú makettek formájában.

Templomok, várak, paloták, valamint kastélyok és műemlékek várnak élő közelségben a régi idők emlékeivel.

… és ha már tested felfrissítetted, lelked feltöltődött, a kezed se legyen üres, nálunk kedvedre válogathatsz helyben készült termékekből, mézekből, lekvárokból, borokból.

Ami lovas…Futó-Dobó Lovasközpont

A Szent János térségben könnyen felismerhető a jellegzetes épületéről a Futó-Dobó Lovasközpont.

Itt lehetőség van futószáras lovaglásra, tereplovaglásra, s a gyermekek örömére pónilovaglásra is. Vállalnak pónifogatozást, bértartást és szakterapeuta által vezetett terápiás lovaglást.

Patkó Lovas Színház

A Futó Dobó Lovasközpontban mutatja be a Patkó Lovas Színház előadásait. A szabadtéri színház fedett helyen, egyedi környezetben nyáron nagy koncerteknek, prózai és egyéb látványos előadásoknak is helyet ad.

Ami séta……déli irányban

Ha a városközponttól déli irányban indulsz el, a Tóth Menyhért (városunk szülöttéről elnevezett) Városi Könyvtár szecessziós épülete és a Gerle család által épített, ma is működő Rozsmalom mellett sétálhatsz tovább a Gerle család régi birtokáig.

A város déli kapujánál található hely különlegessége, hogy a kúria jellegű épület cseléd lakásában született egykor Tóth Menyhért festőművész, napjainkban pedig itt épült meg a Kolo, a Szerb Kulturális Központ

Kolo a nemzeti, nemzetiségi és nemzetközi kultúra színtere, ahol a találkozás a közösségek építőköve.

Mórahalom, mint a „Balkán kapuja” a határ mindkét oldaláról a Kolo-ban látja vendégül a sokszínű kulturális, társadalmi és hitéleti közösségeket és mutatja be az egyetemes európai kultúra mellett a Balkán ezer arcát is.

Ami szórakozás…Bivaly Bowling

Visszafelé haladva a központ felé érünk el a századfordulós polgári házsor jellegzetes, felújított épületeihez a Röszkei út bal oldalán. Ezek egyikében kapott helyet a „Bivaly Bowling” ahova érdemes betérni…

…mert izgalmas ételek, italok mellett kellemes kikapcsolódás a bowling, billiárd, vagy a léghoki …

Ami kultúra…Aranyszöm Rendezvényház a város szíve

A központba visszaérve találod az Aranyszöm Rendezvényházat, ahol megőrzik, dokumentálják a történelmünket, az általuk szervezett programokkal ápolják kultúránkat, rendezvényeikkel szórakoztatják a hozzájuk betérőket.

És hogy miért Aranyszöm? Móra Ferenc a névadó. Egyik novellájában írja: „Homokország, … ahol az aranyszömű homok mögtermi a pipacsot, a búzavirágot és a pipitért.” (…)

A szorgalmas itt élők valóban arannyá tették a homokot. Aranyszöművé.

Amit védenünk kell……természeti kincseink

A város körül található természetvédelmi területeink ritka természeti értékek őrzői, állat- és növényviláguk rendkívül változatos. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága irányítása alá tartozó Körös-éri Tájvédelmi Körzet részei.

Védett természetvédelmi területek: a Madarász-tó, a Nagyszéksós-tó, a Csipak-semlyék, és a Tanaszi-semlyék.

Nagyszéksósi Bivalyrezervátum

A Nagyszéksós-tó körül vezető Bölömbika tanösvény táblákkal jelzett útján séta közben megismerkedhetnek a terület védett növény- és állatvilágával.

A kilátókból rálátni a tóra és látni a dagonyázó, legelő, vagy épp hűsölő bivalyokat.

A Nagyszéksós-tóban honos sást, kákát is hasznosítani képes kérődző borjainak mókásan elálló fülei mosolyra késztetik az arra látogatókat.

Ami hit…Vallásunk

A Homokhátságon megtelepedett emberek Istenbe vetett hite mindig erős volt.  Szeged-Alsóvárosról való kitelepülésük után hamar kápolnát, majd templomot emeltek.

Vallásosságukról számos útszéli kereszt és harangláb tesz ma is tanúbizonyságot.

A mórahalmi Szent László Király templom egész nap nyitott kapuval várja a csendre és elmélyülésre vágyókat.

Ami fontos…Segítünk!

Térj be hozzánk kedves vendég a turisztikai irodába, ha szálláshelyet keresel, ha információra, segítségre van szükséged, ha nem elégszel meg az írásos és térképi információval, hanem szeretnél szóban is tájékoztatást kapni a látnivalókról, programokról, városunkról, Rólunk Mórahalmiakról, homokháti emberekről.

Ami információ…Elérhetőségeink:

Móra-Tourist Nonprofit Kft.

6782 Mórahalom, Tömörkény utca 3.

Tel: +36 (62) 660 710

E-mail: tdm@morahalom.hu

Web: www.visitmorahalom.hu

facebook: https://www.facebook.com/Visitmorahalom/

 

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail