Szegedi Dóm Látogatóközpont

 

 

Szegedi Dóm Látogatóközpont

Az Év Múzeuma 2020 díj jelöltjeként a Szegedi Dóm Látogatóközpontja számos turisztikai attrakcióval várja kedves Látogatóit. Állandó programjaink között ajánljuk a Dóm nyugati tornyának kilátó szintjét. A 302 lépcsőfok megtétele után Szeged városának csodás panorámájában lehet része Látogatóinknak. Állandó kiállításként a Látogatóközpontban megtekinthető a Szegedi Dóm és a Dóm tér építéstörténetéről szóló kiállítás, a Szeged-Csanádi Egyházmegye liturgikus gyűjteménye, valamint a Szegedi Dóm elődtemplomának, a Szent Demeter-plébániatemplomnak építéstörténete.

A DÓM ÉS A DÓM TÉR ÉPÍTÉSTÖRTÉNETE

Az 1879. március 12-i nagy árvíz után fogadalomként beteljesülő Szegedi Dóm építésének, valamint az I. világháborút lezáró munkálatok újraindulásának történetét szemléltető kiállításunk korabeli dokumentumok, fotográfiák, filmhíradók segítségével mutatja be a Fogadalmi templom építéstörténetét. A tárlat Foerk Ernő munkája mellett a teret övező térnek, így Rerrich Béla munkájának történetét is soron kíséri.

A DÖMÖTÖR-TORONY TÖRTÉNETE

Szeged legrégebbi építészeti emlékeként megtekinthető Dömötör-torony történetével ismerkedhetnek meg állandó kiállításunkon. A torony az egykori Szent Demeter-plébániatemplom egyetlen megmaradt középkori harangtornya. A kiállítás során a templom

első építési fázisától, a 13. századtól kezdődően hat korszakon keresztül ismerkedhetnek meg Látogatóink a templom építéstörténetével. A barokk korban átalakított templom nagy árvizet követő bontási munkálatai korabeli fotók, újságcikkek segítségével teszi színessé kiállításunkat. A kiállítás zárásaként megismerhető a középkori templomtorony 1925-ös megtalálásának mesés története, valamint a megmentésének és felújításának munkálatai.

KIEMELT SÍRHELYEK:

 

GLATTFELDER GYULA

A Csanádi Egyházmegye püspöke (1911-1943) (Budapest, 1874. – Budapest, 1943.)

 Glattfelder Gyula középiskolai tanulmányait szülővárosában, Budapesten, a piarista gimnáziumban, majd az esztergomi bencéseknél végezte. A Központi Papnevelő Intézetben folytatott teológiai tanulmányai végeztével 1896-ban pappá szentelik. Hitoktató, valamint

az általa alapított Szent Imre Kollégium igazgatója. Doktori fokozatának megszerzését követően egyetemi oktató. 1911-ben X. Piusz pápa a Csanádi Egyházmegye püspökévé nevezi ki. Jelmondata: „Iustum Amore” – „Igazságot szeretettel!” Családja szintén ebben az évben nyer nemesi rangot és címert. A világháborút lezáró békediktátum eredményeként Egyházmegyéje temesvári központját el kell hagynia. Az új püspöki központot Szegedre helyezi át, ahol folytatja a háború miatt félbeszakadt Fogadalmi templom építési munkálatait.

SOMOGYI SZILVESZTER

Szeged polgármestere (1915 – 1934) (Szeged, 1872. – Szeged, 1934.)

A világháborús időszakban Szeged polgármesterévé választják. A háború, a forradalmak és gazdasági válság okozta nehéz körülmények között is a gazdaság megszilárdításán dolgozik. Polgármesteri munkásságának és emberi nagyságának hirdetője a Szegedi Dóm altemplomában elhelyezett sírjának epitáfiuma:

„Önzetlen munkája, erős akarata… építette fel a Fogadalmi templomot, adott otthont Szegeden a Tudományegyetemnek… Városának atyja, polgárainak gyámolítója volt.”

Feleségével, Staud Cornéliával, közös sírboltjuk másik felirataként kapcsolatukról a Szent Pál által írt szeretethimnusz szavai emlékeznek meg:

 „A szeretet mindent elvisel, mindent elhisz, mindent remél, mindent elszenved.”

 

 KLEBELSBERG KUNÓ

Vallás- és közoktatásügyi miniszter (1922-1931) (Magyarpécska, 1875. – Budapest, 1932.)

 1921-ben belügyminiszter, majd az 1922-es választások alkalmával vallás- és közoktatásügyi miniszteri megbízást kap. A középiskolai rendszer létrehozása, a polgári iskola, a lányoktatás és tanárképzés reformja jellemzi oktatásügyi munkáját. Célja a népiskolák számának bővítése, az analfabétizmus megszüntetése. Mindemellett a felsőoktatás, és a tudományos munka támogatása is jellemzi munkásságát. Szegeden, Debrecenben és Pécsen az egyetemi építkezésekkel és klinikai központok kiépítésével támogatja a tudományos, magas színvonalú kutatómunka megteremtésének lehetőségét. A szegedi építkezésekben Glattfelder Gyula püspök támogatója, a Csanádi Egyházmegye új püspöki székesegyházának építési munkálataiban elkötelezett híve.

„A magyar hazát ma elsősorban nem a kard, hanem a kultúra tarthatja

meg és teheti ismét naggyá” (Klebelsberg Kunó)

 

FOERK ERNŐ

A szegedi Dóm tervezője, építésze (Temesvár, 1868. – Budapest, 1934.)

 Foerk Ernő a budapesti Iparművészeti Iskolán szobrászatot tanul, miközben építőmesteri gyakorlatot szerez. Tanulmányait a bécsi Képzőművészeti Akadémián folytatja. A Magyar Királyi Állami Felső Építő Ipariskola tanára, majd 1920-tól kezdődően nyugdíjba vonulásáig igazgatója is. A Szegedi Dóm schuleki terveinek átdolgozására 1913-ban kapja meg Szeged városának engedélyét. A lombardiai téglaarchitektúrát kedvelő építész élete fő műveként megvalósuló Fogadalmi templom legapróbb részletekig kiterjedő tervezési és megvalósítási munkálatain majd két évtizeden keresztül dolgozik. A tervezés mellett a templom belső díszítőmunkálatain át a templom berendezéseinek, szószékének, oltárainak, üvegmunkáinak tervezésében is aktív szerepet vállal. A templom felszentelésének ünnepére 1930. október 24- én kerülhetett sor. A művészet terén kimagasló munkásságának elismeréseként elnyerte a Corvin-koszorút.

AZ EGYHÁZMEGYE LITURGIKUS GYŰJTEMÉNYE ÉS IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSAI

A Szegedi Dóm altemplomának állandó kiállítási tere a Szeged-Csanádi Egyházmegye liturgikus tárgyainak (barokk kori ötvöstárgyak, faragványok és 15-18. századi liturgikus textíliák) gyűjteményét őrzi. Nagy jelentőséggel bír Egyházmegyénk első püspökének nevét viselő Szent Gellért miseruha. Gyűjteményünk művészi ötvöstárgyainak kiemelkedő alkotása a 15. századi gótikus kehely.

Az állandó kiállítás mellett a Szegedi Dóm Látogatóközpontja tematikus időszaki kiállításokkal biztosít maradandó kulturális élményt.

ART SHOP

A Látogatóközpont Art Shopja a Magyarországon működő szerzetesrendek termékeinek egybegyűjtésével igyekszik kiegészíteni a tradicionális kegytárgybolti kínálatot. Elsődleges helyet foglalnak el a saját logóval ellátott és kifejezetten a helyi igények alapján készülő, egyedi termékeink. A kézzel készült, kézműves ajándékok kínálatát egészítik ki a natúrkozmetikumok, valamint a dél-alföldi régió gasztronómiai termékei (lekvárok, csokoládék, szegedi fűszerpaprika és paprikakészítmények, fűszeres zöldség- és gyümölcskrémek). Vinotékánk kínálata és a kézműves sörök mellett, az ősi szerzetesi receptek alapján készülő gyógynövény- és gyümölcslikőrök is megtalálhatóak Art Shopunkban.

TORONYLÁTOGATÁS ÉS TORONYGALÉRIA – JELENLEG NEM LÁTOGATHATÓ!

A 302 lépcsőn megközelíthető kilátószint 46 méter magasságból teszi lehetővé a város csodálatos látképének megtekintését. A látogatás során három pihenőszint áll rendelkezésre, melyeken megismerhetik a templom és az egyházmegyénk történetét. A város felőli torony látogatás során Szeged csodálatos panorámájának megtekintése mellett különleges látványt nyújt a torony négy harangja. A 26,7 mázsás Szent Imre-püspökharang, a 10 mázsás Magyarok Nagyasszonya-harang, az 580 kg-os Szent Teréz-harang és a 250 kg-os Lélekharang. A Szegedi Dóm nyugati tornyának kiállítótereként Toronygalériánk időszaki kiállításoknak, évfordulós eseményeknek bemutatásával gazdagítja a toronylátogatás alkalmát.

KUPOLAKILÁTÓ

A Dóm turisztikai attrakcióinak sorát gazdagítva megnyílt a szegedi Fogadalmi Templom legújabb látványossága a KUPOLAKILÁTÓ, ahonnan 34 méter magasból csodálhatják meg az érdeklődők Szeged lélegzetelállító panorámáját.
A felfelé vezető úton egyedülálló lehetőség nyílik megtekinteni a templom eddig nem látogatható padlásterét, ahol feltárul majd az épület teljes födémszerkezete is.
A kilátó minden óra 30. percében várja vendégeit egy kísérettel ellátott félórás túra keretében. Jegyek a Szegedi Dóm Látogatóközpontban válthatók keddtől vasárnapig, 9 és 17 óra között.

IDEGENVEZETÉSEK A SZEGEDI DÓM LÁTOGATÓKÖZPONTJÁBAN

DÖMÖTÖR-TORONY

Idegenvezetéseink keretében Látogatóink megismerkedhetnek Szeged legrégebbi építészeti emlékével, a Dömötör-toronnyal. A torony megtekintése az építészeti érdekességek mellett Aba-Novák Vilmos munkásságával, az által készített művészi értékű falfreskók megismerésével kínál kulturális lehetőséget.
Időpontok: 10:00, 11:00, 12:00, 14:00, 15:00, 16:00 (hétfő kivételével minden nap, nyitvatartási időben)
Időtartam: 30 perc

ALTEMPLOM ÉS KIÁLLÍTÓTÉR

Állandó kiállításunk keretén belül bemutatásra kerül az Egyházmegye liturgikus gyűjteménye, valamint a Dóm és a Dóm tér építéstörténete.
Időpont: 15:00 (péntektől vasárnapig)
Időtartam: 60 perc

IDEGENVEZETÉS A SZEGEDI DÓMBAN

Az idegenvezetés alkalmával bemutatásra kerül a Dóm építéstörténete, homlokzata, a belső liturgikus tere, az építészeti és művészeti értékeivel együtt.
Időpont: 14:00 (péntektől vasárnapig)
Időtartam: 60 perc

Csoportok számára előzetes egyeztetés és regisztráció alapján egyéb időpontok is válaszhatók.

 PROGRAMOK, IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK, DÓM MŰVÉSZETI SZALON

Látogatóközpontunk programlehetőségei között kiemelt hangsúlyt kapnak az évfordulók, jeles események, emléknapok, országos szintű kulturális programok alkalmával megrendezésre kerülő tematikus-, és kulisszasétáink. Ezek az alkalmak lehetőséget kínálnak a Dóm ritkán látogatható, látogatók elől elzárt részeinek megtekintésére. Maradandó élményt nyújtanak, a több száz érdeklődővel megrendezésre kerülő, különleges hangulatú éjszakai toronylátogatások, melyek alkalmával régiós termékek kóstolására, és gyertyafényes idegenvezetésekre is sor kerül. Kulturális rendezvényeink sorát gazdagítják a régióban hiánypótlónak számító Dóm Művészeti Szalon estjei, melyek alkalmával érdemes és neves művészek előadásában kerülnek megrendezésre irodalmi, zenés estjeink. Az Irodalmi estek évadjai bérlettel, vagy egyes előadások, jegyváltással is látogathatóak.

Információk:

6720 Szeged, Dóm tér 16.
Telefon: +36-20/220-7227
E-mail: domlatogatokozpont@gmail.com
Web: domlatogatokozpont.hu

Nyitva tartás:

Hétfő: zárva
Kedd-vasárnap: 09.00-17.00

Jegyárak (2024):

KUPOLAKILÁTÓ

 • FELNŐTT: 1.500 HUF
 • DIÁK – NYUGDÍJAS: 900 HUF
 • CSALÁDI: 4.200 HUF
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN: 10% KEDVEZMÉNY

DÖMÖTÖR-TORONY

Óránkénti idegenvezetéssel látogatható, az épület alsó része, a keresztelőkápolna tekinthető meg Aba-Novák Vilmos freskóival. Az idegenvezetés a látogatóközpont előteréből indul.

 • FELNŐTT: 1.500 HUF
 • DIÁK – NYUGDÍJAS: 900 HUF
 • CSALÁDI: 4.200 HUF
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN: 10% KEDVEZMÉNY

KIÁLLÍTÁS

A központi kiállítótérben található állandó kiállítás egyház-történeti jellegű, a Dóm és a tér építéstörténetével foglalkozik, valamint az egyházmegye liturgikus tárgyainak gyűjteménye látható még.

 • FELNŐTT: 900 HUF
 • DIÁK – NYUGDÍJAS: 450 HUF
 • CSALÁDI: 2.400 HUF
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN: 10% KEDVEZMÉNY

KOMBINÁLT JEGYEK

KUPOLAKILÁTÓ + KIÁLLÍTÁS

 • FELNŐTT: 2.000 HUF
 • DIÁK – NYUGDÍJAS: 1.100 HUF
 • CSALÁDI: 5.400 HUF
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN: 10% KEDVEZMÉNY

KUPOLAKILÁTÓ + DÖMÖTÖR-TORONY

 • FELNŐTT: 2.500 HUF
 • DIÁK – NYUGDÍJAS: 1.400 HUF
 • CSALÁDI: 7.500 HUF
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN: 10% KEDVEZMÉNY

KIÁLLÍTÁS + DÖMÖTÖR-TORONY

 • FELNŐTT: 2.000 HUF
 • DIÁK – NYUGDÍJAS: 1.100 HUF
 • CSALÁDI: 5.400 HUF
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN: 10% KEDVEZMÉNY

EXTRA: KUPOLAKILÁTÓ + KIÁLLÍTÁS + DÖMÖTÖR-TORONY

 • FELNŐTT: 3.400 HUF
 • DIÁK – NYUGDÍJAS: 1.900 HUF
 • CSALÁDI: 9.200 HUF
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN: 10% KEDVEZMÉNY

IDEGENVEZETÉS magyar nyelven (Dóm megtekintése)

(min. 4 fős csoport, előzetes bejelentkezés szükséges)

 • 1 ÓRA: 1.500 HUF/fő
 • FÉL ÓRA: 1.000 HUF/fő
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN 10% KEDVEZMÉNY

IDEGENVEZETÉS magyar nyelven (Altemplom/Kiállítótér megtekintése)

 • 1 ÓRA: 1.500 HUF/fő + kiállítás jegy
 • FÉL ÓRA: 1.000 HUF/fő
 • 10 FŐ FELETTI CSOPORT ESETÉBEN 10% KEDVEZMÉNY


DIÁK:
 6-26 év között, érvényes diákigazolvánnyal
NYUGDÍJAS: 62 év felett, érvényes nyugdíjas igazolvánnyal

KEDVEZMÉNYEK

Az állandó és időszaki kiállítások megtekintése díjtalan:

 • 6. életévét be nem töltött gyermek
 • Fogyatékkal élő személy és kísérője (1 fő)
 • Közoktatásban dolgozó pedagógus
 • 70. életévét betöltött személy
 • nemzeti ünnepek alkalmával minden látogató számára
 • minden hónap első vasárnapján a 26 év alatti személyek, valamint 18 év alatti személyek és kísérő hozzátartozója (legfeljebb 2 fő) számára

EGYÉB INFORMÁCIÓK

 • Bankkártyás fizetés természetesen lehetséges.
 • Szállás.hu kedvezménykupont elfogadunk.
 • Hungary card bemutatása 15% kedvezményre jogosít fel a  Látogatóközpont minden típusú belépőjegyének árából.

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail