Csillagvizsgáló

A Szegedi Csillagvizsgáló harminc évvel ezelőtti megalapításához jelentősen hozzájárult, hogy 1985-ben az odesszai egyetem egy 40 cm főtükör átmérőjű távcsövet ajándékozott a JATE-nak. Ennek hatására néhány évvel később megalakult a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány, amely a mai napig végzi a Szegedi Csillagvizsgáló üzemeltetését és fenntartását. Intézetünk a kezdetektől fogva hármas rendeltetéssel bír: a tudományos kutatás és a csillagász hallgatók oktatása mellett, az ismeretterjesztő célú nyitva tartások is kiemelten fontos részét képezik a Szegedi Csillagvizsgálóban folyó munkának.

2021-től helyi amatőr csillagászok, egyetemi kutatók és hallgatók lelkes csapata vette kézbe a csillagvizsgálóban folyó ismeretterjesztő tevékenységet és bemutató programokat, amelynek eredményeként évről évre egyre nő a minket felkeresők száma.

Időjárástól függetlenül, minden nyitva tartásunk alkalmával könnyed ismeretterjesztő előadásokkal várjuk látogatóinkat, amelyek a csillagászat legérdekesebb területeit ölelik fel, mint például a Naprendszer égitestjeinek vizsgálata, az űrutazás jövője, vagy éppen a fekete lyukak rejtélyei. A prezentációkat rendre a Szegedi Tudományegyetem csillagászai tartják, akik nem csak gyakorlott előadók, de első kézből származó érdekességekkel és sztorikkal színesítik a bemutatókat.

Derült idő esetén távcsőparkunk segítségével minden látogatónk átélheti a csillagos égbolt felfedezésének élményét. Az időponttól és a légköri viszonyoktól függően igyekszünk megmutatni a távoli galaxisok, a halvány csillagködök, a zsúfolt csillaghalmazok, vagy akár a Naprendszer bolygóinak érdekes világát.

A távcsöves bemutató mellett derült időben lézeres csillagképtúrákat is tartunk, ahol sorra vesszük a szabad szemmel látható legfényesebb csillagok által kirajzolt csillagképeket, valamint a róluk szóló legendákat és meséket, melyek a mai napig élnek a köztudatban. Borult időben virtuális csillagképtúra és meteoritsimogató egészíti ki a tartalmas szórakozást.

Nyitva:
Minden pénteken 19.00-22.00
Csoportok számára előzetes regisztráció után a hét többi napján is nyitva tartunk. Bejelentkezni legalább két héttel előre szükséges.

Zárva:
Március 2.-ig a csillagvizsgáló zárva, de csoportok számára előzetes regisztráció után látogatható ebben az időszakban is.

Belépők:
Felnőtt: 2000 Ft
Gyerek/diák/nyugdíjas: 1000 Ft
SZTE dolgozó/hallgató: 500 Ft
5 éves kor alatti gyermekeknek a programokon való részvétel ingyenes.

Információk

6726 Szeged, Kertész utca 3.
Tel.: +36 30 839 0922
E-mail: szegedicsillagvizsgalo@gmail.com
web: www.szegedicsillagvizsgalo.hu

 

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail