Fedezze fel Szegedet egy nap alatt!

Szeged hazánk harmadik legnagyobb települése. Kiváló úthálózata és közösségi közlekedése segíti azokat, akik korlátozott ideig tartózkodnak városunkban.

Ahogy megérkezel, először is kényeztesd magad egy finom reggelivel. Sok szegedi kávézóban kínálnak finom reggelit.

A Rudi és Fickó, Kelesztő és a Dock Café a legnépszerűbbek a belvárosban. Innen 5 perc sétára igazán jó választás lehet az Emmarozs vagy a Saint Cafe and Wine vagy a Mars téri Piacon a Kávészöm Kávézó.

Itt étkezés közben el is döntheti, hogy hogy tölti a napot.

A klasszikusok

Ha a legnevezetesebb épületeket szeretné megtekinteni, a Városháza jó kiindulópont. A neobarokk épületet 1883-ban I.Ferenc József avatta fel 1883-ban, a lépcsőház középső ablakát híres mondása díszíti:”Szeged szebb lesz, mint volt”, mely a várost elpusztító 1879-es Nagyárvíz  utáni újjáépülésre vonatkozik. Figyelmet érdemel a Sóhajok hídja is, amelyet eredetileg az újjáépített várost meglátogató király és kísérete számára építettek.

A Városházától rövid sétára található a Klauzál tér és a Kárász utca, a város fő sétáló utcája. A tér és a sétáló utca 19. század során felépített palotái magukon viselik az építésük idején egymással versengő stílusirányzatok, a klasszicizmus, az eklektika és a szecesszió jellemző jegyeit.

Szeged emblematikus épülete, a Fogadalmi templom (Dóm) innen pár perces sétára található Magyarország legkülönlegesebb atmoszférájú terén a Dóm téren, ahol a kiváló akusztika miatt is a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásait tartják.

Az árvíz után épült belvárosi paloták egyik meghatározó építészeti stílusa a szecesszió. Több olyan gyöngyszemet is találunk a belvárosban, melyeket a stílust kedvelőinek feltétlen ajánlunk. A Reök-palota Magyar Ede fő műve, a hazai szecesszió egyedülálló alkotása. A főleg szecessziós jegyeket magán viselő, eklektikus Új zsinagóga Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógája. Ezek mellett ne hagyjuk ki sétánk során a Gróf-palotát, a Vasalóházat vagy a Deutsch-palotát se.

Az újdonságok

Talán párszor már járt Szegeden és minden klasszikus látnivalót kipipált már. Lehet, hogy egyszerűen csak arra kíváncsi milyen újdonság lett a legutóbbi látogatása óta. Íme néhány javaslat!

Két év óta különleges filmtörténeti kiállításnak ad otthont a Belvárosi Mozi. A kiállítás a mozi történetét és a mozgókép fejlődését kíséri végig a némafilmtől a 3D-s virtuális valóságig. Korabeli plakátok, legendás sztárok fotói és muzeális vetítőgépek vezetnek el a legkorszerűbb digitális technikáig, miközben a látogató megismerkedhet a három szegedi kötődésű filmalkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságával is.

Ugyancsak megújult a Móra Ferenc Múzeum is. Interaktív kiállításokkal, a tetőn épült kilátóból pedig lenyűgöző panorámával várja a látogatókat. Mindenképpen figyelemre méltó a megújult természettudományi kiállítás, amelyen megismerhetjük az Alföld és a Tisza élővilágát – például a világban és hazánkban is elismert szegedi természetfotós, Máté Bence képein keresztül, vagy akár virtuálisan átgázolhatunk egy vízfolyáson vagy a Móra-rengeteg kiállítás, mely az író a természethez való viszonyán keresztül mutatja be a múzeum egykori híres igazgatójának, régészének életét és munkásságát. A tárlat sok digitális, interaktív játékkal várja az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni. A múzeummal együtt megújult a Vár, új állandó kiállításán megjelennek a boszorkányperek, a betyárvilág, a Nagyárvíz pusztítása, az egykori vár izgalmas története.

Szegedi Vadaspark az ország legfiatalabb, de legnagyobb területű és legdinamikusabban fejlődő állatkertje. Legutóbbi nagy fejlesztése az 280 négyzetméteres orrszarvúház és a 3 ezer négyzetméteres külső kifutó az ázsiai elefántok bemutatója mellett épült föl. Az épületben fűthető medencéket, a tágas, természetes környezetet idéző kifutóban pedig dagonyákat alakítottak ki az állatoknak.

A szegedi éttermi szcéna folyamatosan változik, újabbnál újabb éttermek bukkannak fel. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy az elmúlt évben két szegedi étterem is kapott Michelin-tányér ajánlást, mely mondhatjuk, hogy a gasztronómia csúcsát jelenti. Az Alabárdos Étterem és az Alkimista Kulináris Műhely büszkélkedhet Szegeden ezzel az elismeréssel. További tippeket talál a Megkóstolom éttermekről szóló útmutatónkból.

Tapasztalja meg Szegedet, mint egy helyi lakos! 

Ha úgy szeretné megtapasztalni a várost, mint a szegediek mindennap, az első dolga egy csésze kávé elfogyasztása legyen. A legtöbb szegedi életébe beletartozik, ha ugyan kávézott már otthon reggel, valószínűleg úgy tervezi a napot, hogy útközben egy kávézóba is beugorjon napközben.

Másodszor sok szegedi inkább kerékpárral vagy közösségi közlekedési eszközzel utazik a munkahelyére vagy a városban. Így útközben is sok érdekes látványban, élményben van részük.

Szeged “éléskamrájának” is nevezik a Mars téri piacot, ahol a szegediek beszerzik a friss zöldséget, gyümölcsöt és egyéb finomságokat. Érdemes kilátogatni, hisz az ország egyik legnagyobb piacáról beszélünk.

A város parkjai, terei zöld oázisokként adnak pihenési, feltöltődési lehetőséget  a városlakóknak és a látogatóknak is. A Belváros szívében található Stefánia és a Tisza túlsó oldalán található Erzsébet-liget is nemrégen lett megújítva, korszerű játszóterek, szabadtéri edzőtermek, sportpályák, korszerű futópálya várja a kikapcsolódásra vágyókat.

 

 

 


 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail