REDISCOVER

REDISCOVER – A Duna régió rejtett zsidó kulturális örökségének újrafelfedezése, bemutatása és a benne rejlő lehetőségek kiaknázása

standard logo - light green ink-image-REDISCOVER

Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt a Duna régióban található következő szervezetek részvételével valósul meg: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (Vezető Kedvezményezett), továbbá Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft., Banja Luka Önkormányzata (Bosznia), Galac Város Önkormányzata (Románia), Temesvár Város Önkormányzata (Románia), Kotor Város Önkormányzata (Montenegró), Muraszombati Kulturális, Turisztikai és Sport Intézet (Szlovénia), Eszék Város Önkormányzata (Horvátország), Regensburg Város Önkormányzata (Németország), Városi Múzeum Szabadka (Szerbia).

A partnerségben hasonló történelmi hátterű és zsidó kulturális örökséggel rendelkező települések vesznek részt, melyek egymáséhoz közelálló kulturális és turisztikai küldetés megvalósítását tűzték ki célul. A helyi önkormányzatok mellett a következő tematikus partnerek is részt vesznek a projektben: Szabadka Város Önkormányzata, Muraszombat Város Önkormányzata, a szegedi zsidó közösség, a temesvári zsidó közösség, Románia zsidó közösségeinek szövetsége, az eszéki zsidó közösség, a montenegrói zsidó közösség, Banja Luka zsidó közössége és a Romániai Nemzeti Kisebbségekkel Foglalkozó Kutatóintézet.

A projekt megvalósítási időszaka a 2018. június 1 – 2021. május 31 közötti 3 év.

A Duna régióban található mai zsidó társadalom meglehetősen széttagolt. A fővárosok és nagy regionális központok ma is jelentős olyan zsidó közösségekkel rendelkeznek, amelyek sikeresen őrzik a vallási és kulturális örökséget. A viszonylag kevés épített kulturális örökséggel rendelkező közepes méretű városok általában a turisztikai piac jól ismert örökségi központjaihoz kapcsolódnak. Számukra a fő kihívás a zsidó kulturális örökség kézzelfogható / immateriális elemeinek feltárása, potenciális turisztikai lehetőségeket rejtő, versenyképes kulturális termékek létrehozása érdekében.

A projektet megvalósító szervezetek a zsidó kulturális örökség ismételt felfedezése során a nagyközönség számára a zsidó kulturális örökség jól ismert tárgyiasult elemeit (zsinagógák, temetők, emlékhelyek, nyilvános / üzleti / lakóépületek) olyan kreatív turisztikai látnivalókká szervezik, amelyek a mainstreem közönség, és a látogatók számára általában kevésbé kézzelfogható, ezért nem ismert szellemi kulturális örökség (például művészetek, események, személyes vallomások, kiemelkedő személyiségek története és öröksége) elemeit is integrálják. Mindez az egyébként kevés turisztikai látványosságként funkcionáló zsidó kulturális örökséggel rendelkező városok számára versenyelőny kialakítását eredményezi.

A projekt fő célja a rejtett szellemi örökség feltárása, újjáélesztése és bemutatása a projektpartner városok helyileg elérhető zsidó kulturális örökségével együtt. Mindezzel a nagyközönség számára is elérhető, közösen bemutatott, szinergikus turisztikai eszköz / szolgáltatás jöhet létre.

Hírlevél: http://szegedtourism.hu/wp-content/uploads/2019/04/Newsletter-1-HUN.pdf

Szakácskönyv: http://szegedtourism.hu/wp-content/uploads/2021/03/Rediscover-Cookbook-online-1.pdf

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail