Események betöltése

« Összes Események

A jólfésültség története – Nagyvárosi forradalom a fodrásziparban

július 1. – 16:00 - augusztus 31. – 18:00

A metropolisz a hely, ahol össze találkoznak azok a társadalomtörténeti folyamatok, amelyek nélkülözhetetlenek a szépségipar megteremtéséhez, majd robbanásszerű fejlődéséhez. Az iparosodás, a villamosítás és a vegyipar előretörése, a női emancipáció, a higiénia és a közművesítés fejlődése, a mozi és a popkultúra, a fogyasztói társadalom eredményeként születik meg a nyugati világban a modern test, amelyet alkalmasságunk zálogaként folyamatosan karban tartunk, alakítunk, helyre állítunk.

Ahogy ma egy fodrászkellék-boltban elképedünk a tárgykultúra és a kínálat gazdaságán, hasonlóan figyelemre méltó a sokszínűség, amely a fogyasztói társadalmak bármely háztartásában az otthoni hajápolással kapcsolatos eszközök, anyagok, inspirációs források, tudások terén tapasztalható. Arra keressük a választ, mik voltak a szépségipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, kik voltak meghatározó szereplői.

A bemutatott tárgyakat és fodrászipar történeti dokumentumokat múzeumok és magángyűjtők anyagából válogattuk. Munkánkat nagyban segítették a hajas szakmák neves képviselőivel folytatott beszélgetéseink. A kiállítást a BTM Kiscelli Múzeum mutatta be először 2023-ban, Budapest születésének 150. évfordulójához kapcsolódva.

Jelen adaptációban a főváros mellett kicsit kitekintünk Szeged fodrásziparára is: a Budapesten bemutatott tárgyegyüttes kiegészült a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményeibe és az Ópusztaszeri Emlékparkban őrzött fodrászipari emlékekkel – bútorokkal, fodrászeszközökkel, dokumentumokkal és fotókkal -, valamint a Kövér Béla Bábszínház, a Szegedi Nemzeti Színház és Kormány Eta szegedi mesterfodrász nagylelkű kölcsönzéséből származó tárgyanyaggal.

A kiállítás 2024. március 1-től augusztus 31-ig látható a Móra Ferenc Múzeumban.

Forrás: https://moramuzeum.hu/a-jolfesultseg-tortenete/

Információk:
Honlap: https://moramuzeum.hu/a-jol…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Kezdés:
július 1. – 16:00
Vége:
augusztus 31. – 18:00
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Móra Ferenc Múzeum
Roosevelt tér 1-3.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 549 040
Honlap:
http://moramuzeum.hu/