Események betöltése

« Összes Események

Emlékkönyvtár-látogatás

augusztus 10. – 15:00 - 17:00

A Somogyi Károly Megyei és Városi Könyvtár Emlékkönyvtára ezúttal is egyedi bemutatóval várja a látogatókat. Hagyományainknak megfelelően az adott időszakhoz, évfordulókhoz kapcsolódva állítottunk össze válogatást ritka és értékes kiadványainkból, amely a kultúra és a tudományok legkülönfélébb területeibe enged betekintést. Ez alkalommal a Nagyboldogasszony és az államalapítás közelgű ünnepeire és az ezzel kapcsolatos hagyományokra, népszokásokra vonatkozó különleges dokumentumok megismerése mllett a látogatóink olyan kérdésekre is választ kaphatnak, hogy mik voltak a legkorábbi fennmaradt lakonikus megjegyzések a történelemben, hogyan befolyásolta Mátyás király haragja a hazai könyvnyomtatás kezdeteit, mivel várta első látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert, vagy épp hogyan dönthette el a magyar nyelv az amerikai polgárháború egyik első csatáját.

A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás.

A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17-18°C.
A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény, turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.
Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál
Fotózásra nincs lehetőség.
Részvételi díj 1000 Ft/fő; 5000,- Ft/csoport (5-15 fő)
A résztvevők száma limitált, ezért a férőhelyek betöltése érkezési sorrendben történik.

Információk:
Telefonszám: +36 62 425-525, +36 20 257-4045
E-mail: library@sk-szeged.hu
Facebook: https://www.facebook.com/so…
Honlap: https://www.sk-szeged.hu/
Instagram: https://www.instagram.com/s…

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Részletek

Dátum:
augusztus 10.
Időpont:
15:00 - 17:00
Esemény kategóriák:
, ,

Szervező

Somogyi-könyvtár
Telefon:
+36 62 425 525
E-mail:
library@sk-szeged.hu
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu

Helyszín

Somogyi-könyvtár
Dóm tér 1-4.
Szeged, 6720 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 62 425 525
Honlap:
http://www.sk-szeged.hu