Szent István téri víztorony

Szép kialakítású pihenőpark és egy ipartörténeti különlegesség, az ország első vasbetonból készült víztornya fogadja a látogatót a Szent István téren. Az 1004,8 m3 víz befogadására alkalmas tornyot Zielinski Szilárd tervezte, 1904-ben épület fel és mindmáig eredeti funkcióját szolgálja. Teljes egészében vasbetonból építették meg, nem kivétel a bejárati ajtó és az 54,9 magasra törő zászlótartó rúd sem. A 2006-ban felújított torony belsejében Foucault-inga függ, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Színes szódavizes üvegek, fizikatörténeti kiállítás és a víztorony tetejéről kitáruló pompás panoráma fogadják a lépcsőmászást felvállaló turistákat. A torony körül hét neves építészmérnök mellszobra látható, akik jelentős hatással voltak Szeged városképének alakulására.

Az árvíz utáni palotás város igazi építészeti különlegességgel is büszkélkedhet, az újabban Öreg hölgyként emlegetett építmény a legkorábbi magyar vasbeton szerkezetű ipari emlék. Egyszerű, ötletes fölépítésével, puritán dísztelenségével, a mérnöki lelemény mintaképe. A fölépítése óta eltelt idő és a modern, 20. századi építészet megannyi vívmánya a mai szemlélőben már nem kelti azt a meghökkentő újdonságot, amelyet ez a kivételes építmény a maga korában jelentett. A századforduló modern szellemű építészeti törekvései, és a szecesszió geometrikus irányzatának jegyei adnak különleges megjelenést a ma is működő víztoronynak.

A víztornyot eredetileg is kilátószinttel építették meg, felújítása óta a nyári időszakban és esetenként nyílt napok keretében látogatható. A toronyban két állandó kiállítás van: a földszintjén szikvízgyártó gyűjtemény, a VII. szinten fizikatörténeti kiállítás kapott helyet. A II. szinten a torony eredeti és a felújítás tervei, valamint fotók tekinthetők meg a felújított víztoronyról.

Információk

Nyitvatartási időpontok:
Május 1-től szeptember 30-ig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között tekinthető meg a víztorony. Ezeken a napokon előzetes bejelentkezés nélkül bárki megnézheti a víztornyot, a benne berendezett kiállításokat.
A torony megtekintése belépőjegy vásárlásával lehetséges. Ilyenkor a helyszínen lehet megváltani a belépőjegyeket.

Belépőjegy ár:
Felnőtt: 900 Ft
Diák, nyugdíjas: 700 Ft
6 év alatt ingyenes

Csoportos kedvezmény nincs, diákcsoport esetén a kísérők számára is 700 Ft/fő, bejelentkezés alapján.

10 főnél nagyobb csoportok részére előzetes egyeztetést követően más időpontban is megnyitják a tornyot (csütörtökön és szombaton 8:00 és 13:00 között).
Bejelentkezés és időpont-egyeztetés: Szegedi Vízmű Zrt., Ivóvíztermelési üzem: vizmu@szegedivizmu.hu

Csoportos látogatók a Tourinform irodában vásárolhatják meg a belépőjegyet a Vízművel való időpont egyeztetést követően.

Jeles- és ünnepnapokon:
Előzetes meghirdetést követően jeles- és ünnepnapokon is nyitva tarthat a víztorony. Belépőjegy vásárlása szükséges.
Nyílt napokon:
A Szegedi Vízmű által évente 1-2 alkalommal megrendezett Nyílt napokon péntekenként a torony továbbra is ingyenesen tekinthető meg, Nyílt napokon, szombaton és vasárnap egységesen 700 Ft-os áron.

Egyéb rendezvények alkalmából a torony egységesen 700 Ft-os áron tekinthető meg.

CÍM:

6720 Szeged, Szent István tér

www.szegedivizmu.hu

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail