Baumhorn Lipót egyik remekműve, a Vasalóház

Szegeden sétálva sok csodaszép épületbe belebotlik a nézelődő és ezek az épületek amellett, hogy szemet gyönyörködtetőek, hosszú múltra tekintenek vissza.

A Széchenyi téren sétálva egy keskeny sarkon találkozhatunk az alakja miatt Vasalóháznak is nevezett épülettel. Ha szemügyre vesszük közelebbről, akkor jövünk csak rá igazi méretére és látványos díszességére, apró részleteire. Az épület egy szabálytalan telekre épült, főbejárata a Takaréktár utca felől nyílik, másik bejárata pedig a Horváth Mihály utcára néz. Földszintjén üzletek és egy gyógyszertár is helyet kapott, emeletein irodahelyiségek és lakások találhatóak.

Szeged legjellegzetesebb alakú épületét a Szeged-Csongrád Takarékbank építtette, 1912-1913 között készült el. A Baumhorn Lipót által tervezett épület messziről egészen más képet mutat, mint közelebbről szemlélve. Először vaskos, kevéssé díszített háznak vélhető, de közelebb érve előbukkannak az apró, finom részletek, amik igazán gyönyörűvé varázsolják a bérházat. Sarki kupoladísze, sűrűn tagolt mozgalmas homlokzata és a földszinti pillérek fejezeteiben található vörösréz domborítás a szecessziós stílus kései, eklektikához visszanyúló irányzatát jelenítik meg. Baumhorn Lipótra jellemző volt, hogy többféle stílust vonultat fel az általa tervezett épületeken, ennek kiváló példája a Vasalóház. A kovácsoltvas kapuk, különleges vasmunkák, korlátok, erkélyek mind változatosságot hoznak az épület harmóniájába. Az épület sarkán működő gyógyszertárba mindenképp érdemes betérni, hiszen korhű berendezése könnyedén megidézi az 1900-as évek hangulatát.

Az épület sok érdekes részletet tartogat a figyelmes megfigyelőnek: komikus fejek, indás díszek, gazdagon faragott oszlopfők és a legváratlanabb helyeken felbukkanó stilizált díszek várják, hogy észrevegyük őket.

Története során megtartotta funkcióját, a földszinti patika érdekessége – korhű berendezése mellett – hogy már a kezdetektől gyógyszertárként használták. Az elegáns, kifinomult kézműves tudást igénylő díszítésekkel ékesített „csongrádi új palota” első látásra talán nem tűnik tipikus szecessziós épületnek, azonban rengeteg szépséget és izgalmas részleteket tartogat számunkra, valamint egyik legváratlanabb és legmeglepőbb szépsége Szeged városának.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail