Vadasparki kalandozások

Szeged szívétől 2,5 km-re található a Szegedi Vadaspark, amely 45 hektárnyi erdős területen nyújt egész napos kikapcsolódást a látogatók számára. Az állatok földrészek szerint vannak csoportosítva, törekedve arra, hogy a természetes élőhelyük reprodukcióit biztosítsa a jövevények számára.

Szeged 1989-ben lépett be azon magyarországi települések sorába, amelyek büszkélkedhetnek állatkerttel. Az elmúlt három évtized során számos ritkaság érkezett a Vadasparkba a veszélyeztetett állatfajok nemzetközi fajmentő tenyészprogramának köszönhetően. Ilyen a sörényes hangyász, a karmosmajom, a fossza vagy a ködfoltos párduc. Rajtuk kívül számos más, népszerű állatkerti fajjal is találkozhatunk Vadasparki kalandozásaink során: szurikátákkal, zsiráfokkal, ázsiai elefántokkal, az idei évtől pedig indiai orrszarvúkkal is! A Természetvédelmi Mentőközpont pedig évente több olyan jövevényt is fogad, amelyek a vadonban elpusztulnának, viszont miután felépülnek a Vadasparkban, visszetérhetnek a természetes élőhelyükre.

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb szenzációja kétségtelenül Amali, a fehér oroszlánkölyök érkezése volt 2017-ben. A dél-afrikai oroszlánok fehér változatából már csak néhány száz példány él a világ állatkertjeiben, vadon élő egyedet utoljára 1994-ben láttak. A kölyökoroszlán szó szerint felrobbantotta az internetet, a Vadaspark pedig bevonva a lelkes közönséget pályázatot írt ki a jövevény elnevezésére. A legkreatívabb névjavaslat az Amali volt, amely reményt jelent. Nem kellett sokat várni, hiszen két év múlva, 2019 tavaszán érkezett a következő oroszlánkölyök, aki pedig a Szonja nevet kapta.

A számos viszontagság ellenére 2020 a Vadaspark számára eddig sok pozitívummal is szolgált, hiszen számos új jövevénnyel bővült az állomány. Az idei évet igazi babyboomként is emlegethetjük, és még csak májust írunk! A világ legokosabb madarát, az Új-Zélandón őshonos hegyvidéki papagájt, a keát egészen idáig nem sikerült Magyarországon szaporítani, ezért is volt hatalmas zoológiai esemény, amikor április elején az angol állatkertből érkezett tojó és csehországi párja két fiókával szaporította az állományt. Hasonlóan nagy szenzáció volt az első lajhárbébi születése is, hiszen a Vadasparkban ugyan már tíz éve élnek kétujjú lajhárok, ám egészen idáig nem született új jövevény. A Vadaspark területén több tucatnyi kisdiga szaladgál és fedezi fel az új környezetet, közöttük találunk kettes és hármas ikreket is , ratjuk kívül pedig pettyes szarvasbébik, prérikutyakölykök és kis kenguruk is rácsodálkoznak a nagy világra.

A látogatók és dolgozók maximális védelme érdekében a látogatás során szájmaszk viselete ajánlott, illetve a 1,5 méteres távolság betartása kötelező. A különböző rendezvények és a látványetetések, valamint a külső kitelepülések határozatlan ideig szünetelnek.

A Szegedi Vadaspark látogatási szabályzata a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére

1.    A Vadaspark a Kormány és a fenntartó Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának veszélyhelyzeti intézkedéseinek megfelelően működik és fogad látogatókat.
2.    A Vadaspark területén mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot tartani;
3.    A Vadaspark területén található vendéglátó egységek előtti nyitott területen a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása az asztaltársaságonkénti védőtávolság betartásával megengedett. A pénztárok és a büfék előtti sorban a látogatók kötelesek a jelzéseknek megfelelően állni és távolságot tartani, illetve a vendéglátó egységek közelében elhelyezett asztalokat nem mozdíthatják el.
4.    A Vadaspark látogatható zárt helységeiben csak az azok ajtajain feltüntetett irány szerint lehet közlekedni, és azokban a szintén feltüntetett maximális létszám eléréséig szabad tartózkodni. A Vadaspark fenntartja a jogot, hogy adott időszakra a fertőzésveszély elhárítása érdekében elzárjon egyes házakat a látogatók elől.
5.    A Vadaspark területén ajánlott a szájmaszk viselése és kérjük, fokozottan ügyeljenek a megfelelő higiéniára és a fertőtlenítőszerek használatára! Amennyiben – és amely kasszánál – ez megoldható, kérjük, a vásárlásaik során paypass-szal fizessenek!
6.    A Vadaspark rendezvényei és látványetetései, születésnapi programjai, külső kitelepülései jelenleg szünetelnek.

 

Nyitva tartás:
Minden nap 9.00-18.00

A jegyárak és kedvezmények ITT érhetőek el!

Szegedi Vadaspark
6725 Szeged, Szél utca 90.
Látogatói bejárat: a Kálvária sugárút, illetve a Szél utca felől

Információ:
Tel.: +36-62/542-530, 542-531
info@zoo.szeged.hu
www.zooszeged.hu

 

Képek forrása: https://www.facebook.com/szegedivadaspark/

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail